Rotterdam Stripstad

Na drie weken uitverkocht! Tweede druk is in de maak

Een geschiedenis van het beeldverhaal in Nederland en in het bijzonder de vele manieren waarop de stad Rotterdam betrokken is bij en figureert in de negende kunst. Niet alleen komen veel striptekenaars uit de havenstad, de stad figureert in die eeuw ook in honderden strips. Van een enkel plaatje waarin Rotterdam vluchtig voorbijkomt tot complete storyboards die zich aan de oevers van de Maas afspelen.

 

Hoe verzeilde de strip in ons land? Welke ontwikkeling maakte het beeldverhaal door in de afgelopen honderd jaar? Wat is de aantrekkingskracht van Rotterdam daarbij? Hoe komt het beeldverhaal in de stad tot uitdrukking? Hoe zien we de stad terug in de strip; en is daaruit ook de ontwikkeling van de stad in de afgelopen eeuw zichtbaar? Welke beroemde tekenaars heeft Rotterdam voortgebracht? En welke struinen nu langs de drukbevaren golven van de Maas?

Rotterdam Stripstad – 100 jaar strips in de stad is een verkenning van de opkomst van de strip in ons land en van de rol die de tweede stad van Nederland daarin van oudsher speelt. Een boek voor elke liefhebber van de negende kunst en voor iedereen die Rotterdam een warm hart toedraagt.

Het boek werd op 11 maart 2022 feestelijk gelanceerd in De Doelen Studio. Na drie weken was de eerste druk uitverkocht, een ongekend succes! De tweede druk is waarschijnlijk vanaf de eerste helft van mei leverbaar.

(Als auteur verzorg ik alle teksten en interviews, Theo Seesing is als hoofdredacteur aan het project verbonden, Robert van der Kroft als adviseur. Cover: Egon de Regt. Vormgeving: Loes Sikkes)