Een geschiedenis van het beeldverhaal in Nederland en in het bijzonder de vele manieren waarop de stad Rotterdam betrokken is bij en figureert in de negende kunst. Niet alleen komen veel striptekenaars uit de havenstad, de stad figureert in die eeuw ook in honderden strips. Van een enkel plaatje waarin Rotterdam vluchtig voorbijkomt tot complete storyboards die zich aan de oevers van de Maas afspelen. Het lijvige boek dat we hierover maakten, werd begin 2023 gelauwerd met de stripschappenning voor het beste informatieve boek over strips van 2022.
Tijdens een gala in Forum Groningen kreeg ik de stripschappenning overhandigd door Ger van Apeldoorn (foto Alex Odijk).
Hoe verzeilde de strip in ons land? Welke ontwikkeling maakte het beeldverhaal door in de afgelopen honderd jaar? Wat is de aantrekkingskracht van Rotterdam daarbij? Hoe komt het beeldverhaal in de stad tot uitdrukking? Hoe zien we de stad terug in de strip; en is daaruit ook de ontwikkeling van de stad in de afgelopen eeuw zichtbaar? Welke beroemde tekenaars heeft Rotterdam voortgebracht? En welke struinen nu langs de drukbevaren golven van de Maas?
Rotterdam Stripstad – 100 jaar strips in de stad is een verkenning van de opkomst van de strip in ons land en van de rol die de tweede stad van Nederland daarin van oudsher speelt. Een boek voor elke liefhebber van de negende kunst en voor iedereen die Rotterdam een warm hart toedraagt.
Het boek werd op 11 maart 2022 feestelijk gelanceerd in De Doelen Studio. Na drie weken was de eerste druk uitverkocht, een ongekend succes! Een tweede druk verscheen en op 25 februari 2023 werd tijdens een gala in Forum Groningen bekendgemaakt dat het boek de stripschappenning 2022 gewonnen heeft voor beste informatieve boek over strips.
Uit het juryrapport: “Het vraagt veel geduld, doorzettingsvermogen en kennis om iets neer te zetten waar zelfs de leek enthousiast van wordt. Dit laatste is te danken aan het onderwerp van dit werkelijk schitterende boek. De term Pil dekt beter de lading. Met een hoeveelheid aan materiaal is er de juiste kant opgegaan. De valkuil om te struikelen hebben de samenstellers perfect weten te omzeilen. De heren weten met deze aanpak het beeldverhaal uit de Nederlandse havenstad weergaloos te belichten. Een monnikenwerk dat tot in de finesse is uitgevoerd.”
In juni 2024 stond het boek ook op de shortlist voor beste boek over Rotterdam (de mr. J. Dutilhprijs van het Historisch Genootschap Roterodamum). Bestsellerauteur en juryvoorzitter Abdelkader Benali stelde tijdens de prijsuitreiking: “Dit boek was een aangename verrassing voor de jury. Rotterdam Stripstad biedt een tot nu toe voor velen onbekend stuk geschiedenis, dat van het beeldverhaal in Rotterdam. Het rijk met afbeeldingen verluchtigde boek geeft een beeld van Rotterdam als broedplaats voor striptekenaars maar ook van de stad als decor waartegen de stripverhalen zich afspelen. Dit boek mag in geen enkele Rotterdamse boekenkast ontbreken.”
(Als auteur verzorgde ik alle teksten en interviews, Theo Seesing was als coördinator en beeldredacteur aan het project verbonden, Robert van der Kroft als adviseur. Cover: Egon de Regt. Vormgeving: Loes Sikkes)