Ove Kindvall

‘Happel zei: blijf voorin, jij gaat doelpunten maken’

Bengt Ove Kindvall verlaat in november 1966 zijn vertrouwde vaderland Zweden om in Rotterdam te gaan voetballen. In de vijf jaar dat hij voor de stadionclub uitkomt, groeit hij uit tot welhaast mythische proporties. Nog altijd worden er in Rotterdam kinderen geboren die liefkozend Ove worden genoemd. “Als ik in de richting van Vak G speelde, voelde ik mezelf groter worden, gedragen door het gezang van mijn fans: ‘Ove Kindvall – ayay ayayayay’. “Ik voelde hun steun, zij gaven mijn goals nog meer lading.”

Het is 1950 als de dan zevenjarige Ove Kindvall zich aanmeldt bij lokale voetbalclub IFK Norrköping. Hij begint in het kleinste jeugdteam van de vereniging en klimt op tot het eerste elftal. Het bescheiden handels- en zeevaartstadje Norrköping, een goede tweehonderd kilometer ten zuiden van hoofdstad Stockholm, zou redelijk anoniem zijn gebleven als het niet speelstad bij de Wereldkampioenschappen voetbal in 1958 zou worden. Brazilië met de dan zeventienjarige Edson Arantes do Nascimento, beter bekend onder zijn bijnaam Pelé, ging met de wereldbeker naar huis. Door het centrum stroomt een rivier met de zangerige naam Motala Ström.
Zo klein als het plaatsje is, zo klein is de vereniging waar Kindvall voor het eerst een balletje trapt: “In Zweden was het voetbal in die tijd nog weinig professioneel. Ik had dus eerst ook helemaal geen idee dat ik profvoetballer zou kunnen worden”, vertelt de bescheiden man die vele jaren later en duizenden kilometers verderop onsterfelijk zou worden. “Ik wilde gewoon voetballen met mijn vrienden.” Maar de jongeling valt op om zijn behendigheid en zijn oog voor de goal.
IFK Norrköping is misschien geen grote club, maar wel een grote naam in de Zweedse competitie. De ploeg werd meerdere malen landskampioen en is zelfs een van de meest succesvolle ploegen in het land. De behendige Kindvall valt dan ook al snel op en wordt geselecteerd voor de nationale ploeg. “Ik kreeg toen voor het eerst het gevoel dat ik prof zou kunnen worden”, straalt hij. “Eenmaal in het nationale elftal, kwam er ook belangstelling uit het buitenland. Er kwamen Duitse clubs en zelfs een club uit Griekenland kwam kijken.” Maar hij kiest voor Nederland, voor Feyenoord. “Nederland leek me als land vergelijkbaar met Zweden en dat leek me wel goed voor mij en mijn vrouw. En in die tijd was Feyenoord een topclub. Daar werd goed gevoetbald. Dat wilde ik.”

Lees het hele interview in het boek, te bestellen via onder andere bol.com en hetrotterdamswarenhuis.nl.

Ove Kindvall juicht nadat hij gescoord heeft in de Kuip ©Roel Dijkstra – Vlaardingen / Foto Peter Molkenboer