Holland (licht)

GEVONDEN GEESTEN

Proza voor het project Holland van Mark Lotterman

Zijn handen tasten onopgemerkt de scheurtjes in het verweerde hout af. Hij zit op dit bankje, zoals hij elke dag hier zit te wachten; de dauw die zich bij het ontwaken van de dag hecht aan zijn spijkerbroek en vaalgrijze T-shirt is intussen opgedroogd. Het vaste punt waarnaar hij staart, een donker gat in de bosschage rond het kale grasveld in het park. Hij weet dat zij hieruit komt. Hoopt vurig dat zij hieruit komt, zoals de afgelopen dagen. Dat zij langs het bankje zweeft waarop hij wacht.

Wacht op haar.
Wacht op de glimp van haar schoonheid die hij nodig heeft om zijn dag aan te kunnen.

Ze is laat vandaag. Hij sluit zijn ogen, denkt aan de honingblonde haren die haar gelaat omlijsten. Aan het waterige blauw van haar ogen. Als de vage schim in een helverlichte witte kamer ziet hij zichzelf zitten. Er staat alleen een bed. Een bed waarop hij met haar zit. Hij heeft haar dicht bij zich genomen, hun ledematen verstrengeld tot ze een geheel lijken. Een laaghangende voorjaarszon zet de kamer in brand. Nauwelijks ziet hij hen; hersenschim in de hunkerende geest van een hopeloos verliefde jongen.

De kou trekt via zijn voeten omhoog, langzaam voelt hij zichzelf verkleumen. Hij heeft haar nodig, hij kan niet opstaan zonder haar even te zien. Vaag verlangen naar het onbereikbare dat zijn binnenste verwarmt als die ene gloeiende kool in de haard die weigert uit te doven. Hij sluit zijn ogen weer, voelt de kou niet meer.

Droomt weg bij het steeds lichter wordende beeld van hen samen verstrengeld en verbonden…
Droomt weg bij het oplichtende beeld van hen samen, twee gevonden geesten…
Droomt weg bij het beeld van hen…
Droomt weg…

De laatste cd van singer-songwriter Mark Letterman werd een enorm kunstproject waaraan meer dan honderd kunstenaars, schrijvers, fotografen, schilders, hoogleraren en kinderen deelnamen. Fotograaf Marieke Odekerken en ik leverden twee bijdragen aan het project, waarin iedereen een geheel eigen interpretatie maakte van een van de liedjes op de cd Holland. Een bonte verzameling bijzondere kunstwerken was het gevolg. Het eindresultaat werd gebundeld in het boek Holland. Alle werken werden op meerdere exposities tentoongesteld. Eén expositie vond plaats in de zomer van 2017 in Engeland (Isle of Wight, 14 mei tot 2 juli). In oktober van dat jaar waren er twee exposities in Rotterdam. Op 13 oktober opende de tentoonstelling in kunstgalerie TENT op de Witte de Withstraat, waar beide werken van Marieke Odekerken en mij te zien waren.