Adrie Moulijn

‘Ik heb Coen zijn stoeltje in het stadion’

‘Mister Feyenoord’ heeft een standbeeld op het voorplein van de Kuip, de plek waar hij van 1955 tot 1972 furore maakte. Hij heeft een eigen weg bij de Kuip. Het trapmuurtje aan de Bloklandstraat in het Oude Noorden, waar hij zijn jeugd doorbracht, draagt zijn naam. De mascotte is naar hem vernoemd en er is zíjn Memorial Cup voor effies, die afwisselend bij Feyenoord en Xerxes gehouden wordt; de enige clubs waar hij ooit speelde. Wie Feyenoord zegt, zegt Coen Moulijn. “Hij ging naar Xerxes, want zijn idool Faas Wilkes speelde daar”, vertelt Adrie Moulijn, weduwe van Coen. “Zijn ouders wilden dat hij daarna naar Sparta ging, terug naar de noordkant van de stad, maar Feyenoord betaalde beter.” Zo werd een legende op Zuid geboren.

Met zijn 1,65 meter wordt Coen Moulijn in de Kuip al snel ‘Coentje’ genoemd, een koosnaam die nu de mascotte van Feyenoord draagt. De linksbuiten met zijn onnavolgbare passeerbewegingen brengt de harten van het publiek in vervoering; hij is dan ook mateloos populair. “Hij had zelfs een imitator”, vertelt Adrie. “Die trad in de rust op en maakte dezelfde gebaren als Coen.”
Het moet een vrij bizar gezicht geweest zijn, want als de imitator vertrekt, komt de voetballer zelf weer het veld op. Coen Moulijn is een nuchtere voetballer, staat zich nooit voor op zijn talent, zet anderen in de schijnwerpers. De enige gril die hij heeft, zijn de voetbalschoenen die hij draagt. Donkerbruine Italiaanse schoenen met slagnoppen, die verzorger Gerard Meijer eigenhandig in de schoenen slaat voor Coen. Op een gegeven moment zijn ze zo versleten, dat Meijer extra strips leer onder de zolen plaatst om weer grip voor de noppen te creëren. En als Feyenoord een deal sluit met Adidas, die de schoenen voor de spelers gaat leveren, doet Coen niet mee. Hij verft drie witte strepen op zijn enige echte éigen Italiaanse schoeisel.
Op die schoenen helpt hij Feyenoord aan vijf landstitels en twee KNVB-bekers. En aan de Europacup en de Wereldbeker natuurlijk. Coen is een van de drijvende krachten achter het meest legendarische elftal dat ooit op de groene zoden van de Kuip gestaan heeft. Het is een wereld die Adrie Moulijn van de zijlijn meekrijgt. Letterlijk, want ze trouwt pas met Coen als hij zijn leren kicks al aan de wilgen heeft gehangen.

Lees het hele interview in het boek, te bestellen via onder andere bol.com en hetrotterdamswarenhuis.nl.

Coen Moulijn in duel met Gerrie Mühren tijdens Feyenoord – Ajax (2 november 1969) ©Roel Dijkstra – Vlaardingen / Foto Peter Molkenboer